Güneş Mahallesi 19 Mayıs Bulvarı No: 126/1 48200 Milas/MUĞLA
+90 850 241 09 48

OLİVİN

OLİVİN HAKKINDA

Olivin madenciliği diğer minerallerle karşılaştırıldığında oldukça yeni sayılır. Olivin madeni son 20-25 yıldan beri Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülkelerinin demir çelik, döküm sektöründe gerek kimyasal gerek fiziksel özellikleri bakımında oldukça önemli bir mineral durumuna gelmiştir.

Olivin gerek dünyadaki gelişmiş ülkelerin sağlık ve çevre konusundaki, iş ve çevre sağlığı yönünden risk altına girmesini önlemek amacıyla düzenledikleri yasalar ile serbest silis içeren mineral ve hammaddelerin kullanımını yasaklama yoluna gitmeleri gerekse olivinin alternatifi olan madenlerden daha ekonomik olması nedeniyle olivin tüketimi hızla artmaya başlamıştır. (Ülkemizde de 2009 yılında serbest silis içeren mineral ve hammaddelerin kullanılması sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.)

Olivin genel bir terim olarak Fosterit (Mg2SiO4) ve Fayalit (Fe2SiO4)’ in katı çözelti karışımlarını içeren orta silikat grubunu anlatmakla beraber % 85 fosterit içeren mineralleri tanımlamak için kullanılır.

Olivin genellikle yeşil ve koyu yeşil renkte olup, oldukça sert bir mineraldir. Sertliği 6.5-7 (Mohs Sertlik ölçeği), yoğunluğu ise Fe oranına göre 3.22 gr/cm3 – 4.40 g/cm3 arasındadır. Olivinler özellikle Magnezyumlu olivinler, çoğunlukla ultrabazik kayaçlar içerisinde bulunurlar. Olivinler ultra bazik magmada ilk kristalleşen minerallerdir. Ultrabazik kayaçlar içerİsinde en fazla olivin dünitler içerisinde bulunur. Dünit içerisinde olivin miktarı %95-99 arasındadır. Dünitler genel olarak kütleler halinde bulunur. Genel olarak sanayide kullanılan olivinlerde MgO miktarının % 46 nın üzerinde Toplam Fe oksitlerin miktarınında % 7-8 den fazla olmaması istenmektedir. Ayrıca SiO2 miktarının % 38-42 arasında, diğer metal oksitlerin toplamının %3 den az ve kızdırma kaybının da % 2 yi geçmemesi beklenir.

EnglishTurkish